Què és la violència institucional contra les dones?

Qüestionar el testimoni d’una víctima, pressuposar que una denúncia de maltractament és falsa, manca de formació de gènere dins les institucions,… La violència institucional pot tenir moltes cares, però el fil conductor és sempre el mateix: les institucions de l’Estat, que haurien de protegir, prevenir, investigar i reparar el dany causat per la violència envers les dones, fallen de manera clara.

Encara que no sempre sigui evident, els cossos de l’Estat i tot l’engranatge judicial poden reconèixer violència institucional quan algun membre d’aquests cossos s’excedeix en les seves funcions, per exemple utilitzant força física o violència. Tanmateix, això sol ser molt més complicat quan es tracta de víctimes de violència masclista, ja que la violència institucional envers aquest col.lectiu és més simbòlica i subtil, per exemple quan es qüestiona la versió o el relat de la víctima.

Què passa si el mosso d’esquadra que acudeix al domicili de la víctima després d’una trucada al 112 per agressió per part de la parella no es creu el seu relat i escriu en l’informe d’actuació que la dona s’ha “autolesionat”? Què passa si aquest mateix mosso, mentre la dona està en estat de xoc i intentant consolar el seu fill que ha presenciat l’agressió, li diu a la dona que s’ho pensi molt bé abans de denunciar ja que el nen veurà com s’enduen al pare emmanillat i això li suposarà un trauma de per vida? Què passa quan una dona va a denunciar i ha de repetir davant de diversos agents, un darrere l’altre, el mateix relat i li qüestionen les paraules o les expressions que utilitza a cada frase? Doncs no passa res. Tot això queda impune perquè no hi ha mecanismes de control d’aquestes actuacions. I el resultat és que les víctimes acaben perdent la confiança en la justícia, que massa sovint és tot el contrari, extremadament injusta.

Aquest 25N fem sentir les nostres veus, donem visibilitat a la violència institucional i denunciem actuacions que, des dels cossos de seguretat, òrgans legisladors, jutges o polítics, suposen un exercici continu de violència cap a les dones.

Política de Privacitat

VISÍTA’NS /

C/ Pere IV, 433 baixos A.

08020 Barcelona

CONTACTE /

623 31 98 26

nomdonalagana@gmail.com

Forment part de:
Amb el suport de:
Promou:
Finança:

Formem part de:

Amb el suport de:

Promou:
Finança: