Figues, dolçor de tardor

A finals d’estiu i principis de tardor és temporada de figues. La figuera (Ficus carica), un arbre caducifoli de fulles ben característiques amb la cara interior lleugerament vellutada, té nombroses branques i es ramifica a poca alçada. Produeix dos tipus de flors, masculines i femenines, que es troben dins un receptacle en forma de pera que s’anomena siconi. És a dir que el que anomenem vulgarment “figa”, en realitat no és un fruit malgrat la seva aparença, sinó una flor invertida o infructescència. Cada figa té centenars de flors al seu interior i cada una d’aquestes flors produeix els fruits, els aquenis, que anomenem erròniament llavors. Aquests aquenis són els responsables de la textura cruixent característica de les figues.

Perquè neixin els fruits s’ha de produir una pol·linització, procés a través del qual el pol·len és transferit des de l’estam (òrgan floral masculí) fins a l’estigma (òrgan floral femení). D’aquesta manera, es produeix la germinació i la fecundació, que dona lloc a la producció dels fruits. Els agents pol·linitzadors solen ser les abelles. Però en el cas de les figueres, l’agent pol·linitzador ha d’entrar dins la figa mascle i aquesta tasca la fan les vespes. De totes maneres, hi ha figueres que no necessiten aquest procés de pol·linització i es reprodueixen per partenogènesis, com és el cas de la majoria de figueres cultivades per a consum humà.

Les figues són carnoses, dolces i, en general, vermelloses per dins. La pell pot ser verda, groguenca, porpra o morada per fora. Tenen un munt de propietats beneficioses pel nostre organisme. Són una bona font de sucres naturals (16 g per 100 g de fruita que ens ajuden a començar el dia amb energia i millorar el nostre estat anímic. Són digestives i tenen un contingut elevat de fibra, cosa que ens pot ajudar a controlar el pes degut al seu efecte de sacietat i un lleu poder laxant. Riques en minerals, principalment potassi, magnesi i calci, tenen un efecte beneficiós a nivell cardiovascular, nerviós i muscular.

La figa és una de les nostres fruites preferides. En som fans! No és casualitat que els primers lots de melmelades fabricades al nostre obrador siguin de melmelada de figa. Senzillament una delícia que prolonga la dolçor durant els mesos d’hivern.

Política de Privacitat

VISÍTA’NS /

C/ Pere IV, 433 baixos A.

08020 Barcelona

CONTACTE /

623 31 98 26

nomdonalagana@gmail.com

Forment part de:
Amb el suport de:
Promou:
Finança:

Formem part de:

Amb el suport de:

Promou:
Finança: