
Després dels mesos de calor i d’una immensa gamma cromàtica de síndries, melons, cireres i préssecs a l’estiu, comença una nova temporada de fruites com la magrana, el caqui, el raïm, la poma i les castanyes. Mandarines i taronges ens acompanyaran més enllà, durant els mesos de tardor i hivern.
La tardor és època rica en fruites que ens aporten energia, vitamines i antioxidants, tan necessaris per ajudar-nos a portar millor els primers freds i refredats, que sempre sembla que ens agafen desprevinguts. Una de les fruites, estrella de la tardor, és la magrana. Rica en antioxidants, la magrana té propietats beneficioses a nivell cardiovascular, així com de la pell. Conté tanins, que tenen propietats antiinflamatòries a nivell de la mucosa digestiva. A més, és rica en minerals i vitamines i amb un elevat contingut d’àcid cítric. També és font de fibra. Es pot incorporar fàcilment a les amanides per aportar-hi un toc original.
Un altre protagonista de la tardor és el caqui, amb una textura peculiar i ric en antioxidants i vitamines, principalment vitamina A i, en menor quantitat, vitamina C. També conté fibra, la gran majoria de la qual és soluble, principalmet pectina, amb un efecte prebiòtic que contribueix a millorar l’equiibri de la microbiota intestinal.
El raïm és una fruita amb un contingut elevat de sucre, però també amb absència de greixos. És especialment interessant pel seu contingut en polifenols, que són compostos antioxidants i que es troben sobretot a la pell del raïm.
També és època de pomes, que són riques en fibra i antioxidants. Un clàssic a la llista de fruites. En trobem tot l’any, però la tardor és l’estació de la poma per excel.lència. Juntament amb els cítrics, és una de les fruites amb un contingut més elevat de pectina, amb grans beneficis a nivell de motilitat intestinal. La seva pell és beneficiosa, és rica en quercetina, antocianines i pectina, amb acció antioxidant. Sempre serà millor menjar-la amb pell!
I quan arriba Tots Sants, arriben les castanyes! Un fruit sec, molt nutritiu, amb hidrats de carboni que aporten energia, potassi, vitamines i antioxidants.
Com sempre, és recomanable consumir fruita de temporada perquè és quan es troba en el seu millor moment de maduració i amb les seves millor propietats nutritives i de sabor.